به گزارش شهرآرانیوز، قطار سریعالسیر مشهد تهران، آزادراه حرم تا حرم، شهر فرودگاهی و صدها پروژه نیمهتمام دیگر که پیشرفت کُند آنها سالهاست سوهان روح اهالی خراسان رضوی و بهخصوص مردم مشهد شده، همگی انعکاس محدودی از یک واقعیت مهمتر هستند؛ اینکه مشهد بهعنوان یک شهر ملی در تمام طول سال و بهویژه ایام زیارتی باید زیرساختهای خود را در اختیار بیش از ۳۰ میلیون زائر و مهمان بگذارد درحالی که بودجهها و اعتبارات آن همچنان محلی تلقی میشوند. ماحصل این وضعیت، همین شرایط اسفبار کنونی استان است که از سه هزار کیلومتر آزادراه، فقط ۳۷ کیلومتر آن در خراسان رضوی اجرا شده و جز بررسی چندباره مشکلات و موانع، خبر دیگری از محافل اقتصادی و جلسات حاکمیتی مخابره نمیشود.
حالا در این شرایط که نهفقط مجامع مطالبهگری مردمی بلکه مسئولان نیز یکصدا بر افزایش سهم خراسان رضوی و مشهد از بودجه عمرانی کشور تأکید دارند، محسن زنگنه، رئیس مجمع نمایندگان استان، در گفتوگو با شهرآرانیوز از رشد تدریجی این سبد اعتبار در برنامه بودجه ۱۴۰۴ خبر داد و اظهار کرد: اجازه بدهید من یکبار برای همیشه این موضوع را روشن کنم. در ساختار نظام بودجه کشور، ما دو جدول داریم که مستقیم به اعتبارات خاص استانها مربوط است؛ یکی جدولی به نام «جدول ۱۰» و دیگری جدول اعتبارات عمرانی. در جدول ۱۰ هزینههای هر استان جمعبندی میشود. حالا این هزینهها متفاوت است و مثلاً یک استان که دانشگاههای آن اعتبار ملی دارند، با استانی که دانشگاههای آن باید از بودجه محلی تغذیه شوند، بالطبع جدول هزینهای متفاوتی خواهند داشت. علاوه بر این، به نسبت کارکنان ادارات، گستردگی جغرافیایی، مسائل فرهنگی و دهها پارامتر دیگر، جداول ۱۰ استانها در برنامه بودجه هر سال با هم متفاوت است و بر همین اساس، زیاد نمیتوان با قطعیت، استانها را براساس این جدول باهم مقایسه کرد.
وی افزود: دومین جدول نیز مربوط به بودجه عمرانی است که به اعتبار لازم برای توسعه زیرساختهای هر استان در بخشهای مختلف میپردازد و بازهم در مثال وزارت علوم، مثلاً اعتبار لازم برای تکمیل پروژههای عمرانی دانشگاههای آن استان، زیرساختهای رفاهی دانشجویان و مراکز علمی تحقیقاتی را در سال موردنظر اعلام میکند. بر همین اساس، میتوانیم در مقام مثال، جدول ۱۰ را بهمثابه یک ظرف تلقی کنیم که جدول بودجه عمرانی همچون یک مایع در آن جا میگیرد و هرچه ظرف بزرگتر باشد، مایع بیشتری برای آن تعریف خواهد شد.
به گفته نماینده مردم تربتحیدریه، مهولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی، در شرایط کنونی اگر وضعیت خراسان رضوی از نظر اعتبارات عمرانی در موقعیت بدی قرار دارد و مثلاً از بیش از ۲هزار پروژه مربوط به وزارت علوم در سال ۱۴۰۴، سهم خراسان رضوی از ۱۰ پروژه فراتر نمیرود، به این دلیل است که در جدول مخارج و هزینهکرد استان تجدیدنظر نشده و به عبارت ساده، ظرف از ابتدا بهقدری کوچک گرفته شده که هر سال، اعتبار عمرانی بهمثابه همان مایع، قطرهچکانی تزریق میشود.
وی ادامه داد: بنده نمیخواهم کمکاری مجمع نمایندگان استان را توجیه کنم. قطعاً ما هم باید بیشتر کار کنیم، اما تا زمانی که جدول هزینهکرد و پروژههای نیازمند اعتبار بهدرستی تدوین نشود، منطقی است که سازمان برنامه و بودجه نیز خراسان رضوی را از بخش بزرگتر اعتبارات محروم کند. به همین دلیل، یکی از اقدامات شاخصی که در زمان بازنگری در لایحه بودجه امسال انجام شد، تخصیص ۵هزارمیلیارد تومان اعتبار به جدول شماره ۶ یا همان جدول مطالعه طرحهای عمرانی بود تا جان تازهای در این حوزه دمیده شود و هرچه سریعتر، پروژههای نیازمند اعتبار در استان برای قرارگرفتن در جدول هزینهها تعیینتکلیف شوند.
رئیس مجمع نمایندگان استان گفت: امسال در این بخش، از آزادراه تربتحیدریه به اتوبان باغچه گرفته تا حتی کتابخانه مسجدجامع یک شهر کوچک درج شده است تا با این اعتبار پنجهمتی، مطالعات کارشناسی این حوزه به سرانجام برسد. چشمانداز این راهبرد نیز آن است که ما بتوانیم در آبان یا آذر ۱۴۰۴، چند ابرپروژه زیرساختی و مهم را با نیاز اعتباری کلان در جدول هزینه استان در سال آینده لحاظ کنیم و جهش در سهم بودجه استان را شاهد باشیم.
زنگنه در بخش دیگری از سخنان خود، با تأکید بر اینکه بدون درنظرگرفتن این آسیبشناسی مبنایی، عملکرد نمایندگان استان در جذب اعتبار برای پروژههای معمولی خراسان رضوی در برنامه بودجه ۱۴۰۴ قابلقبول بوده است، تصریح کرد: همین الان شما بروید، ببینید و مقایسه کنید. ما در بودجه امسال، از نظر اعتبار پروژههای خرد و متوسط در اکثر حوزهها به نسبت استانهای دیگر وضعیت بهتری داریم. بر همین اساس، رشد ۴۸ درصدی اعتبار خراسان رضوی در بودجه ۱۴۰۴ با تخصیص بیش از ۴۵ هزار میلیارد تومان از کل بودجه کشور، اقدام مهمی است که به نسبت رشد ۴۳ درصدی بودجه عمومی کشور، ثابت میکند که خراسان رضوی سهم بیشتری از منابع را جذب کرده است.